Filmové plátno - fórum

Nejste přihlášen(a)

#1 22-01-2008 22:57:58

Frony
Administrator
Web

Adina Mandlová

Dnes na Filmové plátno přidala má kolegině "Filmáček" text o Adině Mandlové. Nepíše zde o složité osobnosti Mandlové, o jejích milostných avantýrách, o těžkém životě či rozporuplných názorech jejího okolí. Zaměřila se na její herecké výkony, které měly rozhodně šťávu. Potvoru uměla sehrát opravdu báječně! Málokterá herečeka za první republiky se jejímu uměleckému projevu mohla vyrovnat. Nemám ráda, když se Adina porovnává s Lídou Baarovou. Dle mého názoru jí Baarová nesahá ani po kotníky. Její projev mi vždy přišel neprofesionální

#2 13-02-2008 19:39:20

Frony
Administrator
Web

Re: Adina Mandlová

Jiří Sovák ve své knize Díky za váš smích! aneb Já a moje trosky, kterou stvořil společně se Slávkou Kopeckou, píše o Adině Mandlové toto:

"Mandlová byla krásná, byl to takovej zvláštní ženskej parchant drzej. Napsala roztomilou knížku, docela jsem se bavil, třebaže tam nečíhá sranda za každým rohem. Šmeral, komunista, její milenec se jí nezastal, třebaže byl syn zakladatele komunistické strany. Nebyl charakter..."

#3 18-02-2008 09:10:40

Honza
Člen
Místo: Praha 7
Web

Co se týká srovnávání, nesnáším kult, kteří razí dnes spousta lidí, a to to, že existovalo jen jak oni říkají, "Trojhvězdí slavných".  Všichni víme, že to má být Gollová - Mandlová - Baarová. Takže Nezasvěcený člověk si myslí, že jiné slavné herečky tehdy ani nebyly. Je to škoda, když dávají stále stejné filmy v TV, tak si neudělá o jiných filmech ani představu. Na skutečné hvězdy30. let , Vítovou a ferbasovou se jaksi zapomnělo. Asi proto, že nemají skandální život... Ale co, hlavně, že se alespoň o starých filmech, hercích atd. dá ještě s někým diskutovat. Ale k Mandlové, jako herečka i jako žena se mi líbí, ale bez démonizování, které okolo ní udělali někteří "spisovatelé"

#4 18-02-2008 09:32:55

Samotaaar
Nový člen
Místo: Praha / Brno
Web

Trojhvězdí slavných je trochu scestné...a když to ještě někdo dotáhne do extrému a vyznává jen jednu z trojhvězdí, tak tomu akorát nasadí korunu, viz Aleš Cibulka a jeho "láska" k Nataše Gollové...o dokumentu Naška, slečna z dobré rodiny ani nemluvě...začátek ve stylu, že Baarová vůbec, Mandlová sice dobrá herečka, ale měla velká ramena, a jedina Nataša byla dokonalá....v tomhle naprosto souhlasím s Honzou

...přece nemůže být lepšího zajištění, než hypotéka na veverky, na ty půjčí každý...do roka se půl Malý Strany bude mydlit veverkama...

#5 18-02-2008 11:25:50

Frony
Administrator
Web

Honza napsal(a):

Co se týká srovnávání, nesnáším kult, kteří razí dnes spousta lidí, a to to, že existovalo jen jak oni říkají, "Trojhvězdí slavných".  Všichni víme, že to má být Gollová - Mandlová - Baarová. Takže Nezasvěcený člověk si myslí, že jiné slavné herečky tehdy ani nebyly. Je to škoda, když dávají stále stejné filmy v TV, tak si neudělá o jiných filmech ani představu. Na skutečné hvězdy30. let , Vítovou a ferbasovou se jaksi zapomnělo. Asi proto, že nemají skandální život... Ale co, hlavně, že se alespoň o starých filmech, hercích atd. dá ještě s někým diskutovat. Ale k Mandlové, jako herečka i jako žena se mi líbí, ale bez démonizování, které okolo ní udělali někteří "spisovatelé"

Souhlasím s tím, že se zbytečně upírá pozornost jen na pár hvězd, jako by jen ony tvořily ty skvělé filmy. Jenomže většinu dnešních lidí nenapadne kromě Buriana a těchto třech hereček žádné jiné jméno spojené s prvorepublikovým obdobím. Pokud chtějí autoři prodávat své knížky ve velkém, budou psát právě o nich.

Je pravda, že se Věře Ferbasové nikdy nedostalo velkého uznání. Je to škoda, měla ohromný komediální talent. S Hanou Vítovou bych úplně nesouhlasila. Přišla mi vždy nepřirozená. Ale vynesla bych ji v Pytlákově schovance!

#6 18-02-2008 13:16:49

Honza
Člen
Web

Já jsem spíš myslel to, že Hana Vítová patřila koncem 30. let k nejpopulárnějším, tedy soudím dle toho, když si pročítám Kinorevue. Kult tří byl udělán až v 90. letech, ale v době 30. a 40. let byla situace trochu jiná. Takže stejně je smutné, když se provařují neustále milostné avantýry tří hereček a také se tvrdí, že Burian a Oldřich jsou nejlepší.....

#7 09-03-2008 14:11:40

Gabriel
Nový člen

Frony napsal(a):

Jiří Sovák ve své knize Díky za váš smích! aneb Já a moje trosky, kterou stvořil společně se Slávkou Kopeckou, píše o Adině Mandlové toto:

"Mandlová byla krásná, byl to takovej zvláštní ženskej parchant drzej. Napsala roztomilou knížku, docela jsem se bavil, třebaže tam nečíhá sranda za každým rohem. Šmeral, komunista, její milenec se jí nezastal, třebaže byl syn zakladatele komunistické strany. Nebyl charakter..."

Musím se přidat k Frony s jednou poznámkou.
Tohle byl pohled Jiřího Sováka a ten použitý slovník je .... zkrátka, jako bych ho viděl stát vedle mě, se vším tím krásným, poctivým a živoucím herectvím, pro které ho měl snad každý rád.
Nicméně si nemyslím, že by Adina čekala od někoho zastání. Myslím, že byla velmi živelná a velká část jejího života se nesla opravdu v duchu, co o ní Sovák napsal. Jednou mi moje dobrá známá (jméno. bohužel, nemohu zmiňovat) řekla: "... jsem mluvila s Adinou a probíraly jsme život, drby a tak. Adina vyprávěla, jak se může spolehnout jenom sama na sebe , a že ví, že je mrcha, ale že už jiná nebude, protože se přitom baví."
Říkám to ve vší úctě o obdivu, kterou k Adině Mandlové chovám a spíš ji fandím, protože kdyby to mělo být jinak, nebyla by to Adina.

#8 27-03-2008 22:56:21

Frony
Administrator
Web

Nedávno jsem shlédla film Sobota z roku 1944. Řekla bych, že role manželky záletného továrníka (Oldřich Nový) je pro Adinu poněkud netypická. Rozhodně tím nechci říct, že ji nesehrála bravurně, ba naopak. Znám ji většinou z rolí naivek či nadřazených dam z velké společnosti. Tady sice předvedla dámu z velké společnosti, ale tato postava má nadhled nad svou situací, chytrost a špetku ironie. Opravdu velice se mi v tomto snímku líbí.

#9 12-08-2008 19:01:20

Honza
Člen
Web

Frony napsal(a):

Nedávno jsem shlédla film Sobota z roku 1944. Řekla bych, že role manželky záletného továrníka (Oldřich Nový) je pro Adinu poněkud netypická. Rozhodně tím nechci říct, že ji nesehrála bravurně, ba naopak. Znám ji většinou z rolí naivek či nadřazených dam z velké společnosti. Tady sice předvedla dámu z velké společnosti, ale tato postava má nadhled nad svou situací, chytrost a špetku ironie. Opravdu velice se mi v tomto snímku líbí.

Potvrzuji, sám považuji tento film neprávem za opomíjený. Děj tohoto dramatu má docela spád a hlavně je v něm spoustu hereckých hvězd, všichni tam mají dost prostoru se blýsknout. Doporučuji a dávám tomu čtyři a půl hvězdičky........

#10 07-08-2009 01:21:10

fantomas
Nový člen

Podívejte se, Adina Mandlová byla, je a bude number one, protože hrála přirozeně, byla nádherná a i po tolika letech má v sobě něco, zkrátka zvláštně nepopsatelného, myslím, že žádná herečka s ní nejde srovnat, protože v její osobě je vše, drzost, krása, píle, vtip, šarm, noblesa, krása, elegance, houževatost,ironie, arogance, tolik ctností a nectností nemá v sobě nikdo koho znám,.  Lída Baarová sice byla hezká, ale jinak naivní a hloupá pipina, Hanka Vítová studená a chladná- zvláštní typ, Gollová sice vzdělaná a chytrá, ale taky divně zvláštní, Štěpničková- doživotní Maryša, Ferbaska- parodie na komediální herečku, nedá se na to její přehrávání koukat, toť vše, ADINA JE TA JEDINÁ HVĚZDA.

#11 07-08-2009 01:23:43

fantomas
Nový člen

Jo, a ještě mi tady nepovídejte o filmech, jako je Kristián a další tupý filmy, jestli chcete vidět herecké umění Adiny Mandlové, podívejte se na film Šťastnou cestu z roku 1943, opravdu doporučuju, není to salát jako ostatní, v tomto filmu ukázala nejvíc ze sebe.

#12 09-08-2009 22:45:21

Frony
Administrator
Web

fantomas napsal(a):

Jo, a ještě mi tady nepovídejte o filmech, jako je Kristián a další tupý filmy, jestli chcete vidět herecké umění Adiny Mandlové, podívejte se na film Šťastnou cestu z roku 1943, opravdu doporučuju, není to salát jako ostatní, v tomto filmu ukázala nejvíc ze sebe.

Souhlasím s Vámi. K tomuto filmu jsem se zrovna nedávno dostala. Vůbec jeho obsazení je zajímavé (hlavně počet ženských filmových hvězd té doby vedle sebe) - Mandlová, Štěpničková, Gollová, Vítová. Tento film je i dívatelný. Konec Mandlové je zde tragický, ale řekla bych, že tato tématika jí seděla. Hlavně ve filmech ke konci války ukázala své herecké kvality.

#13 09-08-2009 23:35:40

Frony
Administrator
Web

fantomas napsal(a):

Podívejte se, Adina Mandlová byla, je a bude number one, protože hrála přirozeně, byla nádherná a i po tolika letech má v sobě něco, zkrátka zvláštně nepopsatelného, myslím, že žádná herečka s ní nejde srovnat, protože v její osobě je vše, drzost, krása, píle, vtip, šarm, noblesa, krása, elegance, houževatost,ironie, arogance, tolik ctností a nectností nemá v sobě nikdo koho znám,.  Lída Baarová sice byla hezká, ale jinak naivní a hloupá pipina, Hanka Vítová studená a chladná- zvláštní typ, Gollová sice vzdělaná a chytrá, ale taky divně zvláštní, Štěpničková- doživotní Maryša, Ferbaska- parodie na komediální herečku, nedá se na to její přehrávání koukat, toť vše, ADINA JE TA JEDINÁ HVĚZDA.

Adinu považuji za velice kvalitní herečku. V tehdejší době bohužel byla jednou z mála. Málo která dokázala předvést přesvědčivý výkon. S Vaší charakteristikou nejde nesouhlasit.

Jak jsem zde myslím už vícekrát psala, nejsem obdivovatelkou Lídy Baarové. Kdyby nebylo její "aféry" a obhajoby režiséra Vávry, tak bych řekla, že po ní neštěkl v dnešní době ani pes. Nataša Gollová do filmů vnáší pořádný rozruch. Její postavy mám ráda. O to smutněji se mi dívá na snímky z druhé poloviny 20. století, ve kterých dostala většinou drobnější role. Jiřina Štěpničková je také jednou z těch, kterých si vážím. V už zmíněném filmu Šťastnou cestu byla báječná. Když si na ni vzpomenu v Mužích v offsidu v jejích začátcích a srovnám to třeba s Katovkou v Počestné paní pardubické - vypracovala se. Věra Ferbasová mi zase patří do těch naivních 30. let. Dá se najít i nějaký lepší film.

Řekla bych, že nesmíme zapomenout na Zitu Kabátovou, která měla spíše role vyzrálejších žen. Ta myslím svou hereckou jistotu převáděla od jejích filmových začátků.

Vrátím se ještě jednou k Adině Mandlové. Dost mě překvapilo, když jsem zjistila, kdo má na divadle Adinu sehrát. Nedávno jsem byla na představení, kde titulní roli sehrála Veronika Žilková. Adinu v jejím provedení jsem sice neviděla, ale řekla bych, že to nebyla dobrá volba. Druhá věc je, že v dnešní době není moc prostoru k výběru.

#14 24-05-2010 20:56:22

ajcordy
Nový člen

Tak jsem si přečetla příspěvky o Adině a jiných a z něčím souhlasím  a z něčím samozřejmě ne.Raději diskutuji ústě,jelikož mám pěknou vyřídilku,ale zkusím to i v psané formě.Nemám ráda srovnávání herců a hereček.Můžu je porovnávat jen v případě pokud hrají stejnou roli,jako třeba na divadle.Ve filmech a zvláště v  těch starých,je těžké srovnávat.Napadl mě film Okénko od Olgy Scheinpflugové.V první verzi hrál Hugo Haas a v druhé, která se jmenuje Dnes neordinuji hrál Jan Pivec.Natočil je oba Slavínský,ale ten první s Hugo Haasem se mi líbí víc.
Maryšu jsem viděla pouze s Jiřinou Štěpničkovou a moc se mi líbila,protože ona tyhle ,,maryšky" uměla,ale četla jsem,že stejně dobrá ne -li lepší byla Marie Glázrová na divadle.A takhle bych mohla pokračovat dále.Hlavně si moc dobře uvědomuji,že spoustu filmů pro pamětníky jsou stále se opakující témata a oddychovky, ve kterých  herci ani nemohli naplno ukázat co všechno umí.Každému herci nebo herečce sedí něco jiného a já si nedokážu představit,kdyby Madlová nebo Gollová či jiná hrála Maryšu a naopak Štěpničková v Kristianovi nebo ve filmu Noční motýl,kde mimochodem Mandlová byla úžasná.

Zápatí