Filmové plátno - fórum

Nejste přihlášen(a)

• Index
  •  » Film
  •  » Filmy s ideologickou tématikou

#1 01-02-2009 01:21:53

Frony
Administrator
Web

Filmy s ideologickou tématikou

Právě jsem shlédla film Osvobození Prahy (1975). Dovádí mne to k zahájení diskuze na téma Filmy pošramocené propagandou. Myslím tím filmy, které výrazně zkreslují dějiny.

Nedávno jsem zaznamenala program vysílaný na ČT2, ve kterém byl rozhovor s uznávaným režisérem Otakarem Vávrou a poté následovalo promítání jeho Kladiva na čarodějnice. Kvality tohoto filmu nepopírám, ale pan režisér mne dost zarazil. Působil velmi suverénně, na můj vkus až arogantně. Pominu jeho stálou obhajobu konání Lídy Baarové za okupace. Také jeho vzpomínání na natáčení snímku Přijdu hned ve spojení s herečkou Annou Letenskou, o které mluvil jako o nějaké té herečce pro níž si chodilo gestapo (podílela se na úschově partyzánů, poté byla popravena). Jedná se o velice uznávaného režiséra – ale to co jsem viděla v Osvobození Prahy mnou otřáslo. Film jsem shlédla s naprostým vyčerpáním. Důvodem nebyl nervy drásající děj, ale soubor zkreslených informací a účelové propagandy.

Po zaznamenání takového snímku nemohu než dodat, že filmy typu Bouřlivé víno či seriály jako Žena za pultem, jsou z tohoto hlediska k smíchu. Bohužel, jak jsem již psala na webu, je na ně moc vidět.

Proti tvorbě Otakara Vávry jinak nic nemám. Jeho filmy do roku 1945 mám ráda. Také Husitská trilogie či Kladivo na čarodějnice jsou nezapomenutelné.

• Index
  •  » Film
  •  » Filmy s ideologickou tématikou

Zápatí